Het groenste pand in Assen


Wie in Assen langs het pand van Ultraware rijdt, zal hoogstwaarschijnlijk zonder op of om te kijken het pand passeren. Wat men niet weet is dat het pand een energiezuinig pareltje is. ‘Het groenste pand in Assen’ wordt het ook wel genoemd. Toen het bedrijf in 2013 uit hun kantoorpand groeide koos eigenaar Serge de Mul voor een duurzaam nieuw onderkomen.

Ondanks de plannen om in een nieuwbouwpand te trekken, besloot Serge het bedrijf te vestigen in een bestaand pand aan de Lauwers in Assen-West. Het pand – dat dateert uit 1998 – bleek een enorme energieslurper en al snel werd de keuze gemaakt om het pand te verduurzamen, om zowel kosten als het milieu te besparen.

Alles in één

"Deze sensoren zorgen ervoor dat er geen onnodige energie verbruikt wordt"

Er werden geen halve maatregelen getroffen. Het pand werd aan de binnenkant gestript, opnieuw ingericht en voorzien van hoogstaande energiezuinige snufjes. Zo is elke ruimte voorzien van drie sensoren; een CO2-sensor, een temperatuursensor en een aanwezigheidssensor. Deze sensoren zorgen ervoor dat er geen onnodige energie verbruikt wordt. Is er tien minuten geen activiteit in een ruimte? Dan wordt het licht uitgeschakeld. Vijf minuten later worden ook de stopcontacten van de stroom gehaald. Zodra de laatste werknemer het pand verlaat is in het hele pand alles uitgeschakeld. Printers en telefoons gaan uit en zelfs op het koffiezetapparaat brand er geen enkel lampje meer.

Alles draait op één systeem zodat de verschillende technieken elkaar niet tegenwerken. Serge: “Ik heb de installateur destijds gevraagd of het mogelijk was om de verschillende regelsystemen met elkaar te laten communiceren. De installateur had hier nog nooit van gehoord, dus ben ik zelf met een systeem gekomen. Doordat alle systemen nu met elkaar communiceren, minimaliseren we het energieverbruik”.

Ook aan het waterverbruik door de wc is gedacht: “De wc’s worden niet gespoeld met water, maar blijven door middel van een geurafsluiter toch gangbaar. Zo besparen we ontzettend veel water.”

Ander probleem

Serge kaart een probleem aan waarom volgens hem de energietransitie minder hard gaat. “Voor zowel bedrijven als particulieren geldt dat ze vaak (kantoor)ruimte moeten huren. Het pand zal dan op initiatief van de verhuurder verduurzaamt moeten worden, want een huurder gaat niet op eigen kosten het pand verduurzamen.” In deze denkwijze moet verandering komen, stelt Serge. “Huurders en verhuurders moeten gaan samenwerken in toch tot een groene oplossing te komen.”

Kijk voor meer informatie over het groene pand op: www.ultraware.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

serge_de_mul

Serge de Mul

Eigenaar Ultraware