Van keuterboer naar Herenboer: deel 2


Anita en Hans Marskamp zijn de oprichters van Country Smile’s Groene Varkens in Loon (gemeente Assen), waar ze het vlees van hun varkens – die grotendeels leven op het groente- en fruitafval uit de buurt – lokaal verkopen. Nu zijn Anita en Hans aan het onderzoeken of ze het concept Herenboeren in Assen kunnen realiseren. Op Drenthe In Transitie vertelt Anita in haar column over de stappen die ze nemen.


Wat is het toch super dat wij hier in Assen het wiel niet meer hoeven uit te vinden. Alles staat keurig aangegeven in de toolbox van Herenboeren Nederland, die iedereen in de kartrekkersgroep via de inlogcode kan openen. Ook kun je hierin aangeven wat je persoonlijke kwaliteiten zijn, en bijvoorbeeld over welk netwerk je beschikt om zoveel mogelijk mensen te benaderen om kenbaar te maken waar we mee bezig zijn. Niet alleen de natuur heeft baat bij diversiteit, ook voor groepen mensen is dat van belang. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten en kan deze inzetten voor het geheel. Hiervoor is een compliment richting Herenboeren Nederland op zijn plaats. Alles gaat stapsgewijs en in fases.

"Niet alleen de natuur heeft baat bij diversiteit, ook voor groepen mensen is dat van belang."

Herenboeren Assen zit nu in de eerste fase, de oriëntatiefase, maar kan toch al dingen aftikken. We hebben een hele mooi groep van acht kartrekkers en we hebben elkaar ontmoet, ons al laten zien met een kraampje tijdens het Zomerfestival bij het Duurzaamheidscentrum en zijn met zijn allen gezamenlijk naar Boxtel geweest. Niet alleen om te zien hoe alles er groeit en bloeit maar ook om kennis te maken met onze persoonlijke begeleider.

Met de trein en daarna op de fiets richting Wilhelminapark. Een mooie relaxte manier van reizen en om elkaar beter te leren kennen. Maar ai, stiltecoupés vielen ons ten deel! Lastig om onze mond te houden. We hadden zoveel te bespreken met elkaar!

Het was een inspirerende dag en wat mij het meest is bijgebleven is hoeveel voorwerk stichting Herenboeren Nederland heeft verzet en nóg verzet om dit concept goed en positief neer te zetten.

Bedrijven, maatschappelijke organisaties of andere overheden lopen soms tegen problemen aan als ze een duurzame stap willen maken. De Rijksoverheid kan helpen de knelpunten op te lossen door een Green Deal. De stichting zit met behoorlijk wat organisaties om de tafel. Van Natuurmonumenten tot aan de ministeries aan toe. Want, bijvoorbeeld dieren buiten houden op een andere wijze dan gebruikelijk, heeft wat voeten in aarde. Wat mag wel en wat mag niet. Herenboeren Nederland heeft zich daarom ook aangemeld voor een Green Deal. Binnen deze Green Deal wil de stichting wetenschappelijk laten onderzoeken of bijvoorbeeld de leden van de coöperatie, gelukkiger en gezonder zijn; met andere woorden of hun welzijn erop vooruitgaat. Want, behalve vanuit de kant van duurzame voedselproductie via een natuur gedreven benadering, kun je wat wij doen ook vanuit dat gezondheidsperspectief bekijken.

Ondertussen blijven er mailtjes en telefoontjes binnenkomen. Mensen willen graag op de info-lijst of willen zich meteen aanmelden als aspirant Herenboer. De teller staat voor aspirant Herenboer op 29 gezinnen en zo'n 80 gezinnen in totaal willen graag op de hoogte gehouden worden. Een heel mooie start vinden wij.

Fotocredit banner: Istock
Fotocredit artikel: Anita Marskamp


Locatie

Assen

DiT is

anitamarskamp

Anita Marskamp