Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen


In ieder huis is er wel een kastje met schoonmaakmiddelen te vinden. Grote kans dat in dit kastje een aantal schoonmaakmiddelen staan die schadelijke stoffen bevatten. Sinds 2012 verkoopt Anouk Dekker duurzame en milieuvriendelijke schoonmaakproducten van Jemako aan particulieren en bedrijven. Ze doet dit vanuit huis. De meeste producten die Anouk verkoopt zijn milieu-, huid-, en luchtwegen vriendelijk.

“De schoonmaakmiddelen die ik verkoop zijn biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat ze zijn afgebroken voor de in het milieu terechtkomen.” Of je van deze producten meer nodig hebt om iets schoon te krijgen? “Nee”, zegt Anouk. “De middelen zijn krachtig genoeg, je hebt er maar een klein beetje van nodig. Je kunt dus lang met een fles doen.” Wanneer je fles leeg is, biedt Anouk een vulservice aan, waardoor je geen nieuwe plastic verpakking nodig hebt.

"Milieudeskundigen brengen de stoffen in verband met schade aan de lever, nieren en het zenuwstelsel."

Allesreinigers, glasreinigers en chloor zijn over het algemeen de te vermijden schoonmaakmiddelen. Volgens het WECF (Women in Europe for a Common Future) bevatten deze middelen veelal alcohol, ammonia, bleekmiddel, formaldehyde en loog. “Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid. Milieudeskundigen brengen de stoffen in verband met schade aan de lever, nieren en het zenuwstelsel.”

Creëren van bewustwording

Volgens Anouk is bewustwording op gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijke producten heel belangrijk. “Als mensen bij mij aan huis producten ophalen of bijvullen geef ik ze waar nodig advies om bewustwording te creëren. Het is bijvoorbeeld niet nodig om (kokend)heet water te gebruiken, warm water volstaat ook bij het schoonmaken. Naast de schadelijke stoffen is het verwarmen van water de belangrijkste milieubelasting van het schoonmaken.”

Meer weten? Kijk eens op https://www.jemako-shop.com/anouk/.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Meppel

DiT is

anoukdekker

Anouk Dekker

Verkoper Jemako producteb