Geen nieuwe kleding tijdens de Slow Fashion Summer


Zoals ik in mijn vorige blog ‘De milieu-impact van de kledingindustrie’ al schreef, doe ik hard mijn best om zo milieubewust mogelijk te leven. Helaas ben ik gek op nieuwe kleding en shoppen, een behoorlijk milieuvervuilende hobby. Na de oproep van CollAction besloot ik deze slechte gewoonte te tackelen en deed van 21 juni tot en met 21 september mee aan de ‘Slow Fashion Summer’. Ik deel hier mijn ervaringen met jullie.


Tijdens de Slow Fashion Summer is het de bedoeling dat je geen nieuwe kleding koopt. Je mag uiteraard wel kleding uitwisselen, en ook het kopen van tweedehands kleding is toegestaan. Ik besloot ‘cold turkey’ te stoppen met het kopen van kleding, ook nam ik mij voor geen tweedehandskleding te kopen. Sinds ik een ‘echte’ baan heb, koop ik veel meer kleding. Zo zonde eigenlijk, want nieuwe kleren maken je even blij. Terwijl geld uitgeven aan ervaringen (zoals lekker eten, leuke uitjes, reizen), je herinneringen oplevert die je altijd bij je draagt.

Vol goede moed van start!

Dus zo geschiedde het, ik zou drie maanden lang geen kleding meer kopen. Gek genoeg, zag ik er van tevoren eigenlijk helemaal niet tegen op. Het leek mij wel lekker rustig om drie maanden niet te winkelen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik van te voren nog wel even wat dingen heb gekocht die ik écht moest hebben. Maar dat terzijde ;-). Vol goede moed ging ik van start.

De eerste weken waren een eitje. Ik had niet eens last van afkickverschijnselen! Helaas werd het ergens midden juli toch wat moeilijker. Ik had natuurlijk niet op de lang aanhoudende warmte gerekend en miste een aantal cruciale zomerkledingstukken – zoals bikini’s – in mijn kast. En zo kocht ik via United Wardrobe (een soort marktplaats voor kleding) toch nog wat kleding en kreeg ik kleding van een vriendin die zij niet meer droeg. In totaal kwam dit neer op 6 bikini’s, 2 shortjes, 2 topjes, 4 paar schoenen, 1 broek, 2 jurkjes en 2 rokjes. Als ik dit zo opschrijf vind ik dat nog best veel. Dat had ik helemaal niet door destijds. Wel heb ik bijna alles inmiddels met veel plezier gedragen. Of ik ze echt nodig had? Waarschijnlijk niet, maar ik vind de kleding toch wel een toevoeging aan mijn kast!

"Het niet kopen van nieuwe kleding ging me wel makkelijk af, vooral omdat er tweedehands ook veel leuks te vinden is."

We zijn nu drie maanden verder en ik moet eerlijk bekennen dat kritisch zijn op wat ik koop al iets minder goed gaat. De United Wardrobe-app is nogal verslavend en dat het tweedehands is, werkt voor mij als een excuses om toch wat meer te kopen dan ik nodig heb. Het niet kopen van nieuwe kleding ging me wel makkelijk af, vooral omdat er tweedehands ook veel leuks te vinden is. Ik zou niet weten of de drie maanden mij zo goed bevallen waren als de tweedehands mogelijkheid er niet was. En daar baal ik eigenlijk best van. Ik heb namelijk genoeg kleding om iedere dag iets leuks aan te trekken. Toch is het nooit genoeg (er is vast een reden dat ik vroeger zo fan was van het verhaal rupsje nooit genoeg), en weet ik altijd wel een excuses te verzinnen waarom ik toch echt dat ene shirtje ‘nodig’ heb. Ik hoop dat ik kritisch naar mijzelf en mijn aankopen kan blijven. Het stemt mij hoopvol dat ik in de week na de einddatum van de actie, niet als een idioot kleren ben gaan kopen.

Dus ik wil doorgaan met zo min mogelijk kleding kopen! En mocht ik echt iets willen, dan wil ik eerst kijken of ik dit tweedehands kan vinden of bij een duurzaam kledingmerk. Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw garderobe? De actie is inmiddels voorbij, maar iedere dag is een goede dag om te beginnen! Probeer eens een tijd geen (of in ieder geval minder) kleding te kopen! Ik heb wat tips verzameld die je op weg kunnen helpen:

  • Ruim je kledingkast op voordat je begint. Zo heb je een goed overzicht van wat je allemaal al wel niet hebt en kom je misschien zelfs kleding tegen waarvan je vergeten was dat je het had.
  • ‘Spread the word!’ Laat iedereen weten waar je mee bezig bent. Zo spoor je anderen misschien ook aan om minder kleren te kopen en kun je elkaar motiveren en steunen.
  • Daarnaast kun je met vrienden ook hartstikke goed kleding uitwisselen, tijdelijk of zelfs blijvend. Organiseer een kledingruil! Ruim je je kast op en kun je deze direct weer aanvullen met nieuwe – tweedehands – kleding.
  • Beloon je zelf voor iedere maand dat het lukt (natuurlijk niet met een nieuw kledingstuk)
  • Verzin iets waar je voor wilt sparen. Al het geld dat je niet uitgeeft aan kleding, kun je nu investeren in iets anders. Dit helpt ook om gemotiveerd te blijven
  • Shop tweedehands via bijvoorbeeld marktplaats, United Wardrobe of Facebook.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

jorien_benders

Jorien Benders