Primeur in Noordenveld: Junior Energiecoach


Van het isoleren van woningen tot aan het plaatsen van zonnepanelen of warmtepompen: de afgelopen jaren zag Arjen Lucius het aantal duurzaamheidsprojecten en -initiatieven flink groeien. Het betroffen vooral technische maatregelen om energie te besparen, maatregelen waar een ‘prijskaartje’ aan hangt dat veel mensen vaak afschrikt. Het bracht Arjen ertoe om zijn eigen initiatief te starten: Junior Energiecoach. Een spel dat kinderen samen met hun ouders kunnen spelen en de kennis en bewustwording over energie vergroot.

Kinderen, de motor van energiebesparing

Anders dan andere projecten richt het concept van Junior Energiecoach zich op kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Samen met hun ouders gaan de kinderen praktisch en spelenderwijs aan de slag met energiebesparing door verschillende leuke en leerzame opdrachten uit te voeren. De maatregelen en acties die ze uitvoeren zijn klein en eenvoudig maar besparen wel energie. Jong geleerd is oud gedaan, toch?

Energiecoach in zes weken

De inschrijving is nu geopend. Het spel van Junior Energiecoach gaat in februari 2019 van start, dan wordt er zes weken lang gespeeld door de deelnemers, waarbij zij zullen afwisselen tussen online- en offlineactiviteiten.

Elke zaterdagochtend komt een animatie van Varkentje Rund online die het weekthema en de weekopdracht uitlegt. Deelnemers kunnen deze bekijken door in te loggen met een unieke toegangscode. Ook komt er wekelijks een experiment, quiz of puzzel online waarmee zij kunnen leren over energiebesparing. Als de deelnemers aan het eind van iedere spelweek hun ervaringen en resultaten hebben gedeeld, krijgen zij een nieuwe toegangscode voor de volgende weekopdracht. De verwachting is dat gezinnen zo’n 10 minuten per dag aan de slag zullen zijn met Junior Energiecoach.

Hoewel de weekopdrachten online worden aangekondigd, worden ze in het echt gespeeld. Gezinnen gaan bijvoorbeeld in huis aan de slag met duurzamer gebruik van verlichting en verwarming. Op de spelposter die wordt meegeleverd in het startpakket, kunnen gezinnen de resultaten bijhouden en afspraken of plannen opschrijven. Na zes weken is het spel klaar en ontvangen de kinderen naast een leuke beloning het diploma voor Junior Energiecoach.

Met energie kun je lachen

Uiteindelijk moet ons energiegebruik duurzamer. We moeten niet alleen duurzaam doen, maar ook duurzaam denken, oftewel duurzaam blijven doen. En iets blijven doen, gaat natuurlijk veel gemakkelijker als het ook leuk is. Het spel van Junior Energiecoach draagt daarom niet alleen bij aan een schonere wereld en een vollere portemonnee, maar is er ook om leuke momenten te creëren met het gezin. Want, met energie kun je lachen!

Inschrijvingen geopend

Met steun van de gemeente Noordenveld, de gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra beleeft Junior Energiecoach op 2 februari 2019 haar primeur voor gezinnen in Groningen en Noordenveld en medewerkers van GasTerra. Zij morgen gratis meedoen. Durft jouw gezin het aan? Kijk op: www.juniorenergiecoach.nl.


Locatie

Noordenveld

DiT is

arjenlucius

Arjen Lucius