Proefdraaien met je prototype op een festival? Dat kan!


Twee jaar geleden testte BouWatch in samenwerking met Innofest de bruikbaarheid van hybride lichtmasten (hybrid powerstation) op het TT Festival (Assen). De accu’s van deze masten worden opgeladen met behulp van zonnepanelen. Als de zonnepanelen te weinig energie leveren, worden deze ondersteund door een stil aggregaat. Zomaar een voorbeeld van een van de vele mooie testcases die Innofest als innovatiestimuleringsprogramma ondersteunt. “Het festival gebruiken we als middel om de innovatie in de praktijk te testen voordat deze de markt op gaat”, aldus Anna van Nunen (directeur Innofest).

We spreken Anna op het moment dat ze over de Afsluitdijk rijdt, richting festival ‘Welcome to The Village’.

“Partijen kunnen bij ons aankloppen om hun prototype te testen in een festivalomgeving. Een van de voorwaarden van zo’n innovatie is dat deze bijdraagt aan een duurzamere wereld. Denk aan een ondernemer die graag circulair wil worden door bijvoorbeeld de waterkringloop te sluiten en daarom een waterfilter wil testen. Het prototype wordt dan geïntegreerd in de opbouw van het festivalterrein. Op het moment dat de bezoekers binnenkomen en gebruik gaan maken van de voorzieningen, ziet de betreffende partij wat wel en niet werkt. We hebben een vaste samenwerking met diverse festivals, die weten wat ze kunnen verwachten van ons. Op hun beurt doen ze graag mee omdat ze willen verduurzamen.”

Hoeveel van de innovaties gaat ook daadwerkelijk naar de markt?

"Wat we al zien is dat zo’n 85 procent daadwerkelijk naar de markt gaat na de testcase."

“We zijn vorig jaar een uitgebreid onderzoek gestart, maar dat loopt nog. Wat we al zien is dat zo’n 85 procent daadwerkelijk naar de markt gaat na de testcase. Maar soms betreft het ook een fusie of overname, zo specifiek zijn de resultaten nog niet.”

Welke trends zie je? Waar wordt nu veel op getest?

“Het zijn vaak innovaties die direct een verschil maken op het gebied van bijvoorbeeld energie, denk aan een energiegrid om energieoptimalisatie te bewerkstelligen. Midden in een bos of park kun je natuurlijk niet zomaar even een stekker inpluggen, je bouwt dus helemaal ‘off the grid’ een tijdelijk dorp op. We draaien daarnaast veel testcases op het gebied van water, riolering en sanitair, maar ook voor voedsel. Logistieke prototypen zie je ook steeds meer, omdat een festival natuurlijk één grote logistieke operatie is. Wij volgen daarin ook wel een beetje de innovatietrends. Je ziet bijvoorbeeld meer dan in voorgaande jaren dat we testcases draaien met bijvoorbeeld apps en blockchainoplossingen. Hightech organisaties kloppen niet snel bij ons aan omdat je dan een gecontroleerde testomgeving nodig hebt, zoals een lab.”

Welke innovatie stimuleren jullie nu op het gebied van de energietransitie?

“We zijn bezig met een testcase met Greener. Zij leveren een mobiele batterij ter grootte van een zeecontainer. Deze is in staat om de energiepieken (bijvoorbeeld tijdens een optreden) op te vangen. Je kunt pieken als deze niet opvangen met bijvoorbeeld zonnepanelen omdat je dan zoveel zonnepanelen moet installeren dat je drie keer het festivalterrein aan ruimte nodig hebt. Daarnaast is het een enorme logistieke klus om ze te plaatsen en weer weg te halen. Festivals gebruiken nog veel aggregaten, tegenwoordig wel vaak op biodiesel.”

Lachend: “Uiteindelijk is een festival überhaupt niet duurzaam, dus in dat opzicht is het veel duurzamer om thuis te blijven. De grootste vervuiler zit hem namelijk in de logistiek: dus de bezoekers die naar een festival komen met de auto en het transport van leveranciers.”

Welke ambities heeft Innofest nog?

“We werken veel voor en met start-ups. Een tweede grote groep is de innovatieve MKB’er. Ook werken we samen met kennisinstellingen. Daarbij is het wel van belang dat zij op zoek gaan naar een businesscase. We hopen dat het ons lukt om de komende jaren ook meegenomen te worden in de R&D-trajecten van ‘de grote jongens’. Dus de langlopende innovaties van grote bedrijven. Gebruikmaken van een festival als testomgeving kan daarin echt een versnellings- en efficiëntieslag opleveren.”

BouWatch heeft de hybride lichtmasten daadwerkelijk in de markt gezet. Het TT Festival is afnemer van de lichtmasten. Ook worden ze ingezet op bouwterreinen, bij leegstaande panden etc.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

vrouw_profiel

Anna van Nunen