Tips voor het ‘zomerklaar’ maken van je tuin: zorgen voor de vroegbloeiers


Of ik als ecologisch hovenier tips kan geven voor het ‘zomerklaar’ maken van je tuin? Mijn mondhoeken krullen omhoog. Leuke term, word ik blij van. Met de bekendere term ‘winterklaar maken’ heb ik minder. Een tuin mag namelijk best een beetje rommelig de kou en nattigheid in.

Uitgebloeide bloemen en planten leveren beschutting en voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Deze doen zich op andere momenten dan weer tegoed aan insecten en slakken waarvan je de populatie graag een beetje binnen de perken wilt houden. Ik gooi afgevallen blad voor de winter dan ook over de borders als extra warme deken. Je border zal je dankbaar zijn als je niet alles weghaalt.

Dee extreme droogte van 2018 heeft zijn sporen achtergelaten. Ik heb van een enorme rododendron afscheid genomen, al had deze met een forse snoeibeurt bij nader inzien misschien wel overleefd. En op een aantal plekken mis ik toch die ene vroege voorjaarsbloeier. Maar over het algemeen staan we er best goed voor.

Zodra het weer het toelaat, begin ik in de tuin. Ik ben er vaak best vroeg bij, als ik langer wacht zijn de bolgewassen namelijk al boven de grond. Voor het zover is wil ik het grove plantmateriaal zoals takjes, oude stengels en te veel aan blad uit de weg hebben. Zo zijn er geen belemmeringen voor het pril opkomende groen. Toch haal ik niet de gehele ‘winterdeken’ weg. Met mijn snoeischaar knip ik een deel van de stengels in stukjes en laat ik met klein beetje oud blad op de border liggen.

Een aardezwart tuinlandschap met hier en daar een plukje groen wordt door Moeder Natuur niet gewaardeerd

Een opengewerkte kale bodem is kwetsbaar. Diep in de bodem wachten honderden zaadjes op gunstige omstandigheden. Zonder een beetje bedekking krijgen wind en regen vrij spel en zal de vruchtbare bovenlaag verwaaien en wegspoelen. Daarnaast zullen pioniersplanten - onkruid -  zo snel mogelijk proberen deze bodem weer te bedekken. Kortom: zorg dus voor een bedekte bodem. Daarbij dient organisch materiaal op én in de bodem als voedsel voor de ‘onderwereld’. Een term die in de bodemkunde vaak wél als positief wordt gezien. Kleine diertjes, schimmels en bacteriën zijn onderdeel van het voedselweb voor de planten en dieren bovengronds.

Maak een spons van die waterglijbaan

Bestrating in alle kleuren en maten vullen momenteel het straatbeeld. Oké, de aarde is wél bedekt zo, maar naast dat ik niet kan functioneren zonder aanblik op groen zijn er nog meer kanttekeningen te bedenken. De grote hoeveelheid stenen in onze tuinen zorgen voor het stijgen van de temperatuur in de stad. Daarnaast wordt hemelwater zo te snel afgevoerd richting zee en kunnen we een zomer als die van 2018 minder goed ‘opvangen’. Een luchtige tuinbodem met veel plantaardig materiaal werkt als een spons en dat moeten we hebben!

Kies de juiste beplanting!

Ik moet toegeven, ik vind het ook moeilijk om me in te houden als ik in een tuincentrum loop. Maar een blik in de tuinen van de buren laten me direct zien welke planten het wel en niet goed doen in het gebied waar ik woon. Planten die op een verkeerde plek (zon of schaduw) staan, of niet geschikt zijn voor dat ene bodemtype (zand, veen, klei) zijn vatbaar voor ziektes en of verhongeren. Probeer dus zo veel mogelijk beplanting te gebruiken die tegen een stootje kan en geschikt is voor de plek waar je hem neerzet. Dat scheelt een hoop geld en energie.

Drenthe in Transitie, Cindy de Jonge, hovenier, ecologisch, bodemkunde, tuin, zomer

Omslagfoto: Istock / Foto in tekst: Cindy de Jonge


DiT is

cindy de jonge

Cindy de Jonge