De expeditie van… Jaap Meijering


De ruim negentig partners binnen de ‘Expeditie naar energieneutraal wonen in Drenthe’ zetten zich samen in voor wonen zonder energierekening. In 2040 moeten de fossiele energiebronnen geen rol meer spelen in de energievoorziening in Drenthe. Ook inwoners van Drenthe worden uitgedaagd mee te doen met deze expeditie. Een voorbeeld is Jaap Meijering uit Assen, zijn woning is binnenkort niet meer afhankelijk van gas.

“Als het makkelijker zou zijn om een lening of subsidie aan te vragen, zouden meer mensen er gebruik van maken.”

Jaap heeft inmiddels al heel wat ervaring met het aanvragen van leningen en subsidies om zijn huis te verduurzamen. Met laatste lening die hij aanvroeg en ontving heeft hij twintig extra zonnepanelen, een geïsoleerde voordeur en HR++ glas voor de benedenverdieping kunnen aanschaffen. Jaap: “We hadden al tien zonnepanelen en een zonneboiler, maar we wilden verder gaan dan dat. De extra zonnepanelen, de voordeur en het glas zien we als de eerste grote fase in het verduurzamen van ons huis. In de tweede grote fase willen we overgaan tot de aanschaf van een warmtepomp. Daarmee zullen we het laatste beetje gas dat we nu nog gebruiken, niet meer nodig hebben en kunnen we alles op elektriciteit doen.”

Binnen een jaar energieneutraal

“Deze winter gaan we monitoren hoeveel capaciteit een warmtepomp nodig heeft om ons huis en het water dat we gebruiken te verwarmen. Zodra we dat weten gaan we aan de slag met het aanvragen van een subsidie voor de warmtepomp en een lening. Misschien is het een beetje optimistisch, maar het is de bedoeling dat we voor 1 mei 2018 helemaal van het gas af zijn.”

Een lucratieve lening

Vijftien jaar geleden liet Jaap de zonneboiler plaatsen, en zo’n zeven jaar geleden kwamen daar de eerste tien zonnepanelen bij. “De reden dat we dit doen is enerzijds de gaswinning in Groningen en anderzijds willen we minder afhankelijk zijn van de pieken en dalen op de gasmarkt. Daarnaast zitten we nu op een punt dat het lucratief wordt om te investeren in het verduurzamen van je huis. Een voorbeeld: de provincie Drenthe voegt 1,5% toe aan de duurzaamheidslening met 2,6% rente, er blijft voor ons dus maar 1,1% rente over.”

“We hadden al tien zonnepanelen en een zonneboiler, maar we wilden verder gaan dan dat."

Het aanvragen van een lening of subsidie kan een complex verhaal zijn. Ook Jaap heeft daar de nodige ervaring mee. “Wij hebben inmiddels redelijk zicht op wat zo’n aanvraag behelst. Toch kan het makkelijk fout gaan wat weer allerlei gevolgen met zich mee kan brengen. Ik zal een voorbeeld geven. Ik heb een keer het verkeerde postcodenummer bij een aanvraag opgeschreven. De aanvraag deed ik vlak voor mijn vakantie aangetekend op de post, welke vervolgens drie weken bij de postverwerker heeft gelegen. Tegen de tijd dat ik terug was van vakantie was de pot waaruit de lening moest komen leeg. Dit was een eigen stomme fout, maar ik kan me voorstellen dat mensen door de wildgroei aan verschillende leningen en subsidies door de bomen het bos niet meer zien. Als het makkelijker en duidelijker wordt hoe en waar een subsidie of lening aan te vragen is, dan gaan er meer mensen gebruik van maken denk ik.”

Expeditie energieneutraal wonen, Drenthe, Drenthe in Transitie

Locatie

Assen

DiT is

expeditie

Expeditie Energieneutraal Wonen